Kuidas lõpetada koera haukumine?

Avaldatud: jaan 13, 2017

Kategooria:

Prantsuse vanasõna kohaselt ei saa takistada koera haukumist ja valetaja valetamist. Selle asemel on Ukrainas tarkus, et koer haugub, sest ei saa laulda. Aga mis siis, kui koera haukumine pole ainult humoorika rahvatarkuse, vaid ka tegeliku probleemi allikas? Mis siis, kui koer haugub igavusest, kui teid pole, ja häirib naabreid, kes teda ei talu?

Miks ta haugub?

Ei tohi unustada, et haukumine on koera loomulik tegevus. Koerad teevad seda eri olukordades näiteks mängima kutsudes, ebakindlusest ja lähenevast ohust märku andes. Kõik on korras, kui koer haugub põhjusega ja sellel on eesmärk. Probleem on siis, kui koer haugub lakkamatult näiteks üksi kodus olles ja tema erutusest saab hüsteeriline ulgumine.

Sellest halvast harjumusest vabanemiseks tuleb leida haukumise põhjus. Tihti on selleks üksindusest ja kahjuks ka hirmust tulenev igavus. Koer on sotsiaalne loom ja kui ta mitmeks tunniks üksi jätta, siis pole see tema jaoks loomulik. Sellise olukorraga tuleb igaüks omal viisil toime. Üks hävitab majas mööblit, teine haugub kogu päeva.

Kuidas sellest vabaneda?

Koera haukumise lõpetamiseks on mitu võimalust. Lihtsaim viis on jätta tööle teler või raadio, kui ära olete. Abi võib olla ka vanast äravisatud T-särgist, et koer tunneks teie äraolekul teie lõhna. Lisaks võib hästi aidata keerukas mänguasi, mille annate koerale ainult enda äraolekul ja mis annab talle kauaks tegevust. Ideaalne on teha koeraga pikk jalutuskäik enne äraminekut, aga hommikuti pole selleks sageli aega. Koju tagasi tulles võtke siiski koeraga tegelemiseks aega, minge temaga jalutama, mängige temaga, harjutage käsklusi, tehke lihtsalt, mis talle meeldib.

Kui koer teie juures näiteks möödujate peale haugub, öelge iga kord „Tasa“. Andke talle preemiaks maiuspala, kui ta rahuneb. Ärge karjuge käsklusi, see paneb teda teid kartma või veenab teda, et ka teie haugute, mis ainult tugevdab tema harjumust. Kui koer on rahulik ja ei haugu, saate teda sellistel hetkedel ka kiita ja premeerida, et ta mõistaks, et hea olemine tasub ära. Kui te ei oska enam midagi teha, olete kõike proovinud ja koer haugub edasi, siis saate proovida haukumisvastast kaelarihma.

haukumisvastast kaelarihma

Kui enam ei oska ...

Müügil on mitmeid haukumisvastaseid kaelarihmu. Neil kõigil on enamiku koerte elektrooniliste koolitusabivahenditega sarnane tööpõhimõte. Haukuvale koerale antakse kaelarihma kaudu hoiatuseks helisignaal ja kui ta edasi haugub, saab ta lühikese elektrostaatilise impulsi. Impulss on talle ebameeldiv, aga mitte ohtlik. Peagi mõistab koer seost soovimatu käitumisega, mille eest karistatakse. Enamasti piisab hoiatavast helist ja koer lõpetab haukumise. Lisaks elektrilistele kaelarihmadele on ultrahelikaelarihmad (nende kaudu esitatakse ebameeldiv ja ainult koerale kuuldav kõrge helisagedusega toon ning lisaks võidakse seejärel esitada teie salvestatud käsklus; nt haukumisvastane kaelarihm DOG-B02), vibreerivad kaelarihmad (hoiatavale helile järgneb mitme astmega vibreerimine; nt BENTECH T40S) või pihustamine (koera koonule pihustatakse ainet, mis tema tähelepanu püüab).

Kõik need kaelarihmad töötavad häälepaelte vibreerimise põhimõttel, need ei reageeri ümbritsevatele helidele. Kaelarihma vastuvõtja asetatakse koera häälepaeltele, et seadme kaudu koera häält hinnata. Kaelarihm peab olema piisavalt pingul, et see kaela ümber ei liiguks, aga loomulikult ei tohi see koera lämmatada. Seda tüüpi kaelarihm sobib juba väikestele koertele, sest see on kerge ja kompaktne. Enamik haukumisvastaseid kaelarihmu on veekindlad, laetavad ja neil saab häälestada mitu impulsi tugevuse astet. Kaelarihmade hinnavahemik sobib peaaegu igale koeraomanikule.

haukumisvastast kaelarihma