Koolitusvõtted elektrilise kaelarihmaga

Avaldatud: juuli 12, 2016

Kategooria:

Elektrilise kaelarihmaga koera koolitamise saab jagada kaheks etapiks. Esimene etapp on kodus, kus koer kaelarihmaga harjub, teda ei sega ümbritsev müra ja ta keskendub ainult teile. Teine etapp on väljas. See koolitus on veidi keerulisem ja selleks on vaja esimesest etapist pärit kogemust. Ühtäkki pöörab koer lisaks teile tähelepanu ka muule. Tema ümber on palju stiimuleid, mida uurida. Allpool tutvustame mõlemat etappi ja mõnda nippi, et elektroonilisest kaelarihmast ei saaks lihtsalt karistustööriist. Ärge unustage, et see elektrooniline seade ei peaks koeral olema elu lõpuni, vaid ajutiseks vahendiks halbadest harjumustest vabanemiseks ja käskluste õpetamiseks.

Koer tuleb lihtsalt ilma kaelarihmata käsklustelt üle viia kaelarihmaga käsklustele. Seda tuleb teha eelkõige positiivsel viisil kaelarihma karistamiseks kasutamata.

Kuidas seda teha: töötage kõigepealt ilma kaelarihmata. Jagage koolitus näiteks kümneks vooruks. Igas etapis on mõned põhikäsklused, mille koerale hästi selgeks õpetasite (nt „Istu“, „Lama“ jne). Tehke temaga need käsklused hoolikalt, lihtsalt – ja mis kõige tähtsam – positiivselt uuesti läbi. Ärge unustage koera palju kiita. Järgmistes voorudes lisage järk-järgult senisest keerukamaid olukordi. Näiteks kutsuge teda kaugelt ja laske ümbritseval ta tähelepanu kõrvale juhtida. Peaksite järk-järgult väliskeskkonda jäljendama. Tutvustage koerale kaelarihma, kui ta teie soovi kohaselt reageerib. Järgmistes voorudes kasutage kaelarihma madala võimsusega astmes.

1. etapp – kodus

Meetod on lihtne. Lülitage kaelarihm sisse ja viige see võimalikult madala võimsusega astmesse. Soovitame vibratsiooni. Andke koerale lihtsaid käsklusi, mida teate, et ta oskab järgida ja mida juba hoolikalt harjutasite. Nüüd tuleb tähtis koht – vajutage käsklust andes käskluse nuppu. Püüdke teha nii, et koer kuuletuks, ja kui ta seda teeb, vabastage käskluse nupp nii kiiresti kui võimalik. Näiteks andke talle käsklus istuda ja vajutage käskluse nuppu. Suruge koer kohe kergelt istuvasse asendisse ja vabastage nupp. Kiitke teda, kui nupu vabastate. Laske koer alles siis lahti.

Muutke koolitus järk-järgult keerukamaks. Näiteks suurendage kaugust enda ja koera vahel. Lisaks saate pikendada koolitamise aega. Veenduge, et elektriline kaelarihm oleks kogu aeg madalaima või väga madala võimsuse astmes.

Kui mõned voorud on edukalt läbitud, asuge vähehaaval käskluse nupu vajutamistega viivitama. Nii annate koerale võimaluse kaelarihma „võita“. Sellisel viisil õpetate talle tõhusat ja kiiret kuulamist. See annab talle võimaluse ise kaelarihma juhtida. Koer teeb täpselt, mida soovita, aga samal ajal arvab ta, et tema ise otsustab selle üle. See on üks vorm operantsest tingimisest (n-ö läbi edu õppimise), mille leiutas kümneid aastaid tagasi B.F. Skinner. See on ideaalne viis koera käitumist „juhtida“.

2. etapp – väljas

Viige koolitus järgmisele tasemele, kui koer teile madalaimas astmes ideaalselt kuuletub. Viige koer välja, eelistatult kohta, kus ta ümbritsevat palju ei tunneta. Lülitage vastuvõtja praegu välja, aga seadke saatja samale võimsusastmele, millega koera kodus harjutasite. Püüdkem intensiivsust mitte suurendada. Peate intensiivsust siiski veidi suurendama, kui koer ei reageeri väljas talle teada intensiivsusele. Peate asuma nullist koolitama, sest see on uus keskkond. Korrake temaga käsklusi, mida ta kodus suurepäraselt oskas. Probleemi korral kasutage elektroonilist koolitusrihmak. Tegutsege samuti nagu kodus koolitades. Pidage meeles käskluse nupu vajutamisega järk-järgult kauem viivitada. Saavutate soovitud tulemuse palju kiiremini.

Peate iga kord uuesti lihtsaimatest käsklustest alustama, kui koolituskohta muudate. See võib tunduda aja raiskamisega, aga uskuge, et see tasub ära. Koolitamisel on väga tähtis olla kannatlik ja tulemused saavutatakse kiiremini. Lõpuks on teil kuulekas koer, kes ei sõltu elektrilisest kaelarihmast. Täpselt seda soovisimegi saavutada.